Животно за коледен подарък - най-лошата идея за празнична изненада

Това твърдят от международната организация за защита на животните "Четири лапи"

20.12.2016 | 23:00 Редактор: Жанета Нейкова
Животно за коледен подарък - най-лошата идея за празнична изненада

Покупката на животно за коледен подарък е една от най-лошите идеи за празнична изненада, твърдят от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи", цитирана от Dnes.bg

В повечето случаи решението за такава покупка е импулсивно, без хората да си дават сметка за отговорностите, грижите и разходите, които изисква домашният любимец. Безочливи търговци на кученца и други животни пък се възползват от това, за да увеличат продажбите си, сочи проучване на организацията относно онлайн търговията с животни.

"В дните преди коледните и новогодишните празници има увеличение на обявите за продажба на животни с до 40% в сравнение с началото на есента, като към средата на месец декември приблизителният брой активни обяви в четирите най-големи платформи за онлайн търговия е около 33 000", обяснява директорът на "Четири лапи" за България д-р Марина Иванова.

По думите й предлагат се основно кученца, като в момента най-популярни са малките породи - померан, йорки, чихуахуа, както и кучета от т. нар. "опасни" породи - алабай, питбул, американски стафордшир териер, кане корсо и подобни. Нова тенденция е увеличеното предлагане на редки и екзотични породи котки.

"Четири лапи" предупреждава, че покупката на животни през обяви в интернет крие немалки рискове – както за животните, които се продават, така и за потребителите. Вина за това имат и самите платформи, които нямат  политика на защита на потребителите от заблуди и измами.

Повече по темата четете тук  Dnes.bg