България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти съветват: Не бързайте, харчете разумно по Коледа!

Тихомир Тошев, Игнат Арсенов и Димитър Маргаритов коментират празничното пазаруване пред Bulgaria ON AIR

15.12.2016 | 10:04 Редактор: Луиза Божинова
Експерти съветват: Не бързайте, харчете разумно по Коледа!

Дните преди Коледа са най-натоварени за портфейлите ни, тъй като всеки иска да купи подаръци на близките си. За какво обаче трябва да внимаваме, когато пазаруваме по празниците?

Изпълнителният директор на Европейския потребителски център Игнат Арсенов посъветва потребителите да харчат за Коледа, но да правят това разумно, да не се впечатляват от дадено намаление или реклама.

"Хората все по-често започват да пазаруват от реклами, които са от мобилни устройства или от социални мрежи. Те не правят необходимото проучване за дадена стока", коментира той в предаването "България сутрин". "Нека видят кой е търговецът, в коя държава е регистриран сайтът, да сравнят цените с други стоки и едва тогава да предприемат покупка, да не избързват."

Прогнозите и анализите за декември показват, че харчим между 2 и 6 млрд. лева, посочи кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.  По думите му зависи от доходите ни колко точно харчим.

Тошев поясни, че това е най-силният период не само за банковите, но и за бързите кредити. Ползвателите на кредитни карти пък са другата най-застрашена група по време на празниците.

"Всеки кредит - бърз, бавен, ипотечен, потребителски - изисква съзнанието, че ще трябва да го върнем. Тъй че трябва да се постъпва разумно и мисля, че може да се получи така, че хем да можем да зарадваме близките, хем добре да си направим и сметката", заключи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте пълния разговор във видеото: