Масови проверки за опасни подаръци, "Безопасна Коледа" в действие

Експертите предупреждават да не се купуват стоки от нелицензирани магазини

05.12.2016 | 22:44 Редактор: Луиза Божинова
Масови проверки за опасни подаръци,

В трепетно очакване сме на коледните празници - греещи елхи, празнични светлини и лъскави подаръци. Настроението ни обаче лесно може да бъде помрачено, ако не сме внимателни и предпазливи.

Оказа се, че пазарът в България е залят от некачествени стоки. Само за няколко часа бяха съставени редица актове, а някои от стоките изтеглени от пазара като опасни.

Проверките са част от кампанията "Безопасна Коледа", която стартира днес.

Снежина е намерила алтернатива на опасната коледна украса. Тя не се доверява на стоките в магазинната мрежа и намира начини да ги замести.

"Гирлянди могат да се изработят с ярки цветове, с естествени хартийки", казва тя пред Bulgaria ON AIR.

Снежина залага на естествените материали и при избора си на играчките за едногодишния Емо.

"Най-важното е да са със естествени материи и цветове - да не са твърде ярки. Другото, което следя е вида на играчките, съответно с насоченост към неговото развитие - да имат някакъв смисъл за него, а не просто да го натоварват емоционално, звуково и цветово", споделя още Снежина.

От магазинната мрежа днес бяха изтеглени и десетки играчки, застрашаващи живота и здравето на децата.

Още в първия ден от проверките има наложени административни наказания. Глобата може да достигне до 1000 лева за всяко констатирано нарушение.

Експертите предупреждават да не се купуват стоки от нелицензирани магазини, особено пиротехнически средства, които могат да бъдат изключително опасни за здравето ни.