Спомняте ли си за дядо Асен от Церово?

Сиромахът, продал магаренцето си, за да плати глоба, ще посрещне Нова година сам

31.12.2016 | 12:38 Редактор: Ирина Георгиева
Спомняте ли си за дядо Асен от Церово?

През февруари ви разказахме за възрастен мъж от Церово, който продаде магарето си, за да плати глобата си заради посечено от него дърво без разрешително.

Как живее днес героят на Церово и промени ли се животът му след огромното внимание към него?

След историята за дядо Асен и добрината, която направи, днес той продължава да живее скромно с пенсията си от 180 лева. На село компания му правят козите Шаренка, Шута и Белка, както и 4 кокошки.

Ново магаре отдавна се е отказал да купува. Дърва за огрев има, отпуснати са му от Социално подпомагане. 

Парите, събрани на името на дядо Асен през март, той дари на болно дете за нова количка. Оттогава не се е чувал с родителите, но и не иска да ги притеснява.

"Чакам те да ми се обадят. Казаха, че те ще се обадят и ще ме поканят като купят количката, за да ги видя, но още не са се обадили. А на мен ми е неудобно да звъня", сподели дядо Асен.

Семейството, на което Асен дари събраната сума, ни увери, че ще го посети през новата година. 

А дядото от Церово продължава да отвръща на доброто с добро.

"Имаше още добри хора, но има и много закъсали. Като гледам телевизията, плачи ми се. За Хитрино и аз пуснах 5 лева от телефона", разказа дядо Асен.

Внуците на дядо Асен са в Испания и той ще посрещне Нова година сам. Ще си приготви салата и топла гозба.

"Ще си купя бутилка уиски - и аз като човек. Ракията ще остане малко по-назад. Както и една бутилка шампанско от 2 лева и това е", заяви той.

Последните часове на отиващата си 2016 г. дядо Асен ни изпраща с посланието: "Да се множат добрите хора и да намаляват тези в нужда като него".