Магаре за глоба! Сиромашията на дядо Асен

Каква е истинската история? Единствено в Bulgaria ON AIR

18.02.2016 | 09:52 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Дядо от благоевградското село Церово продаде единственото си магаре, за да плати глоба за дърво, отсечено в собствения му дом. 

Каква е истинската история?

72-годишният Асен от Церово е инвалид от дълги години и получава 180 лева пенсия. Прехранва се от произведените от него зеленчуци в обработваната от него земя. Именно там отсякъл дървото, което му пречело.

"Първо ме глобиха 85 лева и там обезщетение на гората. С комисионно някъде към 110 лева и таман я платих тая - продадох си магарето, платих си глобата. След един месец получавам друго наказателно постановление със 100 лева глоба. И мен ме хвана ината. Викам – за едно дърво, златни плодове да дава, не ще да дава", коментира дядо Асен пред Bulgaria ON AIR.

Втората глоба за бай Асен е, че няма необходимата марка, показваща правото на отсичане. Дървото отдавна е изгорено за огрев. Изгоряло се оказва и търпението и нервите на самотния Асен.

"Там има две круши. Тези съм ги пресадил аз, след като почистих тука. Излязоха диви круши и аз ги пресадих. Облагородих. И вместо да ме наградят че облагородявам нивите, те ме глобяват, че я чистя", разказва сиромахът. 

След като продава магаренцето си, днес дядото преживява с две козички и няколко кокошчици. И изчислява - след като плати месечните си разходи, остават 90 лева – по 3 лева на ден. Ето защо от 40 години сади домати, чушки...

"Е, къде е дренчето, там е нишана (белега) на Горското. Нагоре е горски фонд. Това си е наследство", твърди възрастният мъж.

Бай Асен се надява да докаже, че е бил в правото си да премахне сухото дърво, на същото мнение е и кметският наместник на селото.

"Не може да се преборим с това нещо, което се случва в тази държава. Не беше безобидно да идат да го глобят. Сега един акт, втори акт. Не става, просто не става. Системата е много зле, много са зле нещата, много е тъжно", добави кметът на село Церово Лефтер Едипов.

От Държавно горско стопанство – Благоевград също коментираха казуса с дядо Асен: "Ако имате нива, за която имате скица и възстановена собственост, и искате да отсечете дървета до пет броя се разрешава от кмета на населеното място. Като кмета също е задължен да издаде позволително за сеч", поясни Калин Зашев, директор на Държавно горско стопанство – Благоевград.

Въпросната марка обаче отсеченото дърво няма. Няма и позволително за сеч.

"Където и да се прави сеч, било то в нива, в частна гора, трябва да има надлежно издадено позволително за сеч и дърветата да бъдат маркирани", настоява Зашев.

Последна тадума ще има Районен съд Благоевград. Делото е насрочено за 15 март, тази година. А дядо Асен вече е насадил лука. И чака реколта.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гриша
преди 6 месеца