Сиромах продаде магаренцето си, за да плати глоба

Защо горски подгони 80-годишния дядо Асен за едно отсечено дърво в двора му?

16.02.2016 | 16:54 Редактор: Ирина Георгиева
Сиромах продаде магаренцето си, за да плати глоба

Сиромах продаде магаренцето си, за да си плати акт от 100 лева за бракониерска сеч на дърво.

80-годишният дядо Асен Канджев от село Церово до Благоевград отдавна се бил нагледал на изсъхналия дъб, който от неговото детство стърчал в зеленчуковата му градина. Решил да го отсече за огрев, защото му пречел на земеделието.

Още по темата

Натоварил част от дървото на магарето си и потеглил към дома. Попаднал обаче на засада от горски стражари, водени от страшилището за бракониерите инж. Костадин Мадолев – Рампата, разказва "Монитор".

Веднага му бил съставен акт, защото дядото нямал разрешително за сеч. Малко след това получил "честитка" в размер на 100 лева, колкото е и пенсията на стареца.

Затова дядо Асен решил да продаде магарето си, за да се разплати с държавата. Скоро обаче старецът получил втора “честитка” за още 70 лева за това, че нямал разрешение и за извозването на отсеченото дърво.

Дядото оспорил втората глоба и се явил сам, подпирайки се на бастуна си, на заседанието в благоевградския Районен съд. Той поискал да бъде отменена глобата, тъй като изсъхналият дъб не бил в горския фонд, а в неговата градина.

Горският началник Рампата се явил като свидетел в съдебната зала и обяснил, че по документи всичко около село Церово е горски фонд, там нямало частни земеделски земи.

За да се изясни пълната фактология по случая, съдия Екатерина Николова изиска справка от ДГС - Благоевград как е било определено мястото на нарушение, както и документ за собственост на градината от дядото.

Делото беше отложено за друга дата.

Четете още новини в Dnes.bg