Галъп: Само 26% от българите биха гласували за напускане на ЕС

Според изследване на "Галъп интернешънъл" България остава една от най-проевропейски настроените страни

30.12.2016 | 17:15 Редактор: Жанета Нейкова
Галъп: Само 26% от българите биха гласували за напускане на ЕС

България остава една от най-проевропейски настроените страни, показва изследване на “Галъп интернешънъл“ за нагласите след Brexit сред 15 европейски страни, предава Investor.bg

Според резултатите гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) през юни 2016 г. на практика няма почти никакво влияние сред повечето европейски държави.

Допитване на социологическата агенция веднага след британския вот през лятото за това колко българи биха гласували страната да излезе от ЕС, ако имаше референдум у нас, показа, че искащите напускане са 25% срещу 75% за оставане. Сега, в края на годината, тези дялове са съвсем сходни (26% биха гласували България да напусне ЕС). За сравнение, в края на 2015 г. делът на искащите напускане беше 18%.

„Покачването от 18% на 26% сочи известно разколебаване в подкрепата за ЕС, но като цяло структурата на мненията остава с очевиден превес на оставането в ЕС“, коментират от Галъп.

По-рано тази година „Галъп интернешънъл“ публикува данни, според които доверието в ЕС у нас е в най-ниската си точка поне от влизането на България в Съюза. Това обаче не променя факта, че като цяло доверието в ЕС остава високо, особено на фона на доверието в българските институции.

Цялата статия прочетете в Investor.bg 

Снимка: Bulgaria ON AIR