Хиляди чужденци не плащат данъците на имотите си в Банско

Неизплатените суми са в размер на 800 000 лева

30.12.2016 | 18:00 Редактор: Тодор Петров
Хиляди чужденци не плащат данъците на имотите си в Банско

След бума на строителство в Банско все повече собственици на апартаменти в курорта задлъжняват към общината, като не внасят дължимите данъци за своите жилища. Така за 2016 г. неизплатените данъци са в размер на 800 000 лв.

В Банско собственици на апартаменти са около 5600 чужденци, а 4000 от тях са британски граждани. Трайно пребиваващите са около 50. От тях е и Джеймс, който вече 15 години живе в Банско и знае как и кога да плаща налога си. Джеймс инвестира в Банско преди 15 г, има хотел и ресторант и е доволен от своята инвестиция. Пол също е от редовните данъкоплатци. 

"Любимото ми място, имаме аратамент тук от 4 години. Идваме тук и през лятото. Много ни харесва. Нашата малка тайна е Банско, и не казваме на много хора за нея", споделя Пол.

Данъкът на апартамент в Банско е от порядъка на 60 до 200 лева на година. Проблем се оказва не сумата, а уведомяването на английските собственици. След като няколко години част от британските собственици не плащат налозите в общината, общинските служители предприемат мерки за издирването на собствениците в Англия. 

Местната власт е категорична, че ще се справи с проблема през 2017 година.

Вижте повече в репортажа: