Бедствено положение в Хитрино, има опасност от обгазяване на района

Отложена е рисковата операция по източване на цистерните

11.12.2016 | 14:43 Редактор: Луиза Божинова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Бедствено положение е обявено в Хитрино. Ситуацията се усложнява, а евакуацията остава безсрочна. Има опасност от обгазяване на района.

Отложена е рисковата операция по източване на цистерните, пълни с пропан-бутан и полипропилен.

Официално 12 декември е обявен за ден на национален траур в памет на загиналите при ужасяващите взривове на гарата в селото. Вчера 7 души загинаха, а 29 бяха ранени.

Очакваше се днес малко по малко нещата да се нормализират, да започне операцията по обезвреждането на цистерните, но властите рано тази сутрин бяха лошо изненадани. Стана ясно, че има два нови теча на газ и точно затова работата по обезвреждането на цистерните и изпразването им с газ беше преустановена, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR от границата на блокадата в селото.

Към момента тече само обезопасяване на терена.

12 цистерни все още са пълни с газ - 3 от тях с пропан-бутан, 9 с пропилен.

Над 1000 души от Хитрино са евакуирани, основната част се намират в Шуменска област, много от тях са при близки и роднини. Голяма част от хората също са в кризисните щабове, които са изградени на няколко места, основно около района на селото.

Работи се по три основни версии, като най-вероятната причина за инцидента е високата скорост. Дори и разследващите не се допускат до мястото на взрива. Там има единствено пожарникари.

Полиция, пожарна, Гражданска защита и десетки медицински екипи са на място и са готови да се включат, ако това се наложи. Има и много доброволци.