България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гроздан Караджов: Влакът се е движил със 71 км/ч при разрешени 40

Трябва да се промени съдебната система, за да носят отговорност и тези нагоре, настоя той пред Bulgaria ON AIR

11.12.2016 | 09:51 Редактор: Тодор Петров
Гроздан Караджов: Влакът се е движил със 71 км/ч при разрешени 40

Членът на комисията по транспорта в Народносто събрание Гроздан Караджов е получил информация, че влакът, който предизвика трагедията в Хитрино, се е движил с повече от 30 км/час над разрешеното.

"Засечената скорост на влака е била много по-висока от разрешената - устройството е засякло 71 км/ч при разрешени 40. При скорост от 40 км/ч вагоните не може да са така разпилени. Всеки един от тях е над 80 тона", коментира Гроздан Караджов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че няма практика в железниците да се правят композиции с толкова много вагони със взривоопасни товари. По думите му не бива в конкретния случай да се спекулира, че техническа или човешка грешка е довела до трагедията.

"Отговорността в наказателен смисъл винаги е лична. Трябва да се промени съдебната система, за да носят солидарна отговорност и тези нагоре. Въпросът е политически, когато стане такава тежка авария", каза още гостът в "България сутрин"

Караджов уточни, че милиарди са средствата, които са инвестирани в железопътната структура в Южния централен коридор, но Северна България е тотално изоставена. 

"Винаги при такъв инцидент се проверява възможността това да е направено умишлено и да е искал да извърши атентат. Това е само хипотеза. Не трябва от  трагедията на хората да се прави грозен политически ПР", коментира още Караджов.