Пенсионер, заразен с малария при кръвопреливане, почина в Русе

Донорът е чуждестранен студент, който е съобщил на лекарския екип, че в миналото е боледувал от малария

06.12.2016 | 16:58 Редактор: Ирина Георгиева
Пенсионер, заразен с малария при кръвопреливане, почина в Русе

Пациент, на който е била прелята, заразена с малария кръв, е починал в Тубдиспансера в Русе.

Кръвопреливането е извършено в Многопрофилната болница в града преди 80-годишният мъж да постъпи в Белодробната болница.

Кръвта е била взета при кръводарителска акция в Русенския университет преди месец. Донорът е чуждестранен студент, който е съобщил на лекарския екип, че в миналото е боледувал от малария.

Кръвната плазма е минала през Центъра по трансфузиология и хематология в Русе и кръвната банка в Плевен за стандартните изследвания. Тъй като в документите не е упоменато за малария е върната в болницата и е прелята на пенсионера.

На 30 ноември пациентът е починал, но аутопсия не е правена по желание на близките.

В момента се проверява защо кръвта не е изследвана за малария и чия е вината.

"Пациентът има малария. Дали тази малария е допринесла за смъртта му или не - това е въпрос от разговор от друга компетентност. В този случай нашата болница няма връзка въобще със заразяването, с вземането на кръвта, с пропуска, който е направен на ниво взета кръв, тъй като момчето е казало, че е боледувало от малария в неговата анкета. Няма връзка с перфектно свършената работа откъм диагностиката", обясни началникът на Белодробната болница в Русе д-р Светослав Дачев.

"Фактите са, че има взета кръв от човек, който има данни, че носи причинителя на маларията, че тая кръв е прелята на човек, който е починал в диспансера. Според законовите правила за вземането на кръв и кръвопреливането не се изследва в кръводарителния център в Плевен за малария. В момента най-важното е да нямаме случаи на заразяване на други хора. Оттам нататък да се проследи защо се е получило така", обясни директорът на УМБАЛ - Русе д-р Иван Стоянов.