В София стартира услуга за безплатно изследване за Хепатит С

Тестването е препоръчително

29.10.2016 | 09:54 Редактор: Мария Аладжова
В София стартира услуга за безплатно изследване за Хепатит С

Без симптоми и без знание - така обикновено протича Хепатит С в начален стадий, което прави заболяването особено коварно за онези, които не го откриват навреме и не взимат мерки.

В света от години съществува практика на безплатни изследвания на пациенти, но у нас доскоро услугата конкретно за Хепатит С беше заплатена. Сега обаче център за сексуално здраве в София дава възможност за безплатно изследване, което се извършва в рамките на по-малко от десет минути.

Инициативата е съвместна на сдруженията "Здраве без граници" и "ХепАктив" и вече регистрира голям брой изследвани пациенти. В рамките на една седмица, от над сто изследвани лица, двама са дали положителен резултат.

"Това са хора, които въобще не принадлежат към някаква маргинална група, това са хора с добър социален статус, които абсолютно не са подоризрали и са чули от кампанийното действие, което предприехме, че има вероятност да са инфектирани в някакъв етап от живота си", разказва д-р Елена Биринджиева, която е управител на Центъра за сексуално здраве.

Някои си правят изследването, защото се опасяват, че може да са били изложени на риск от заразяване, други се изследват профилактично, по собствено желание.

По собствено желание преди осем години се изследва и Тошка Иванова. Положителният резултат се оказва неприятна изненада.

Днес Тошка е напълно здрава и препоръчва изследването, защото всяка една кръвна манипулация, като операция на зъб например, носи риск от заразяване - Хепатит С се предава по кръвен път. Според нея мнозина не се осмеляват да се изследват, защото си мислят, че лечение няма, а това не е така.

Вижте още в репортажа на Мария Аладжова и оператора Владислав Радославов: