440 души с хепатит искат разрешение: Живот

Десетки пациенти с Хепатит С изразиха недоволството си пред Здравната каса от забавяне на животоспасяващо лечение

09.08.2016 | 18:30 Редактор: Ирина Георгиева
440 души с хепатит искат разрешение: Живот

Протест пред Здравната каса. Десетки пациенти с Хепатит С и близките им изразиха недоволството си от забавяне на животоспасяващо лечение на повече от 400 болни. От 1 март Здравната каса трябваше да започне да плаща лечението, но одобрението на протоколите се бави. 

С черни маски и плакати пациентите поискаха отговор защо обещаното им лечение се бави. Към момента подадените документи, чакащи одобрение от Здравната каса са 440, твърдят от пациентското сдружение.

"Днес провеждаме този протест пред Здравната каса и искаме да попитаме: "До кога ще продължава с тази бюрократична машина, която отнема животите на нашите хора. До кога ще продължава да лъже, че няма проблем с терапията, при положение, че има проблем с терапията?" Тази терапия наистина е последна надежда на тези хора и за съжаление и наши хора наистина си отидоха от този свят и не успяха да я дочакат. В крайна сметка става въпрос за едно пестене на пари", коментира Силвана Лесидренска, председател на "ХепАктив".

Някои от пациентите с хепатит С чакат повече от 3 месеца становището на експертната комисия.

Десислава е дъщеря на диагностициран пациент с хепатит С: "Тук цитирам входящия номер - Н95К4241 17 май 2016 година, тя очаква разглеждането на протокола ѝ в рамките на няколко дни в очакване някакъв отговор, дали ще е положителен или отрицателен, в ръцете сме на комисиите, които доколкото разбирам може да се съберат може и да не се съберат"

От Здравната каса обясниха, че чисто нормативно са спазили всички срокове. По думите им към момента са разгледани 260 протокола, а 220 пациенти вече се лекуват. 

"Комисията работи, предвидени са ежеседмични заседания. Имаме отложени, имаме за второ експертно становище - в случаите, когато се налага втори експерт да даде становище, тогава се изисква още едно заседание, но това по никакъв начин не е извън рамките на този двумесечен срок", посочи д-р Величка Стаменова - началник на отдел лекарствени експертизи в НЗОК.

От Здравната каса все пак признават, че критериите за одобрение на документите трябва да бъдат оптимизирани, тъй като към момента случаите се разглеждат не по спешност, а по входящ номер. А междувременно болните от хепатит С продължават да чакат и за тях всеки ден е от значение.

Има ли решение проблемът, разказват Мария Аладжова и операторът Мартин Ангелов: