България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Болните от диабет у нас стават все повече

Експертен коментар пред Bulgaria ON AIR на проф. д-р Сабина Захариева и историята на майка на болно от диабет дете

01.09.2016 | 10:13 Редактор: Луиза Божинова
Болните от диабет у нас стават все повече

Броят на диабетиците в България е около 500 хиляди души. Предполага се, че има още 200 хиляди, които не знаят, че са с това заболяване.

Това каза в предаването "България сутрин" проф. д-р Сабина Захариева, национален консултант по ендокринология.

"Диабетът от захарен тип 2 може да протече напълно безсимптомно и да се открие тогава, когато вече са настъпили усложненията. Именно това дава основание на медицинските специалисти, обществените организации и на Световната здравна организация (СЗО) широко да рекламират скринингови програми", посочи проф. д-р Захариева. Тя съобщи, че в Университетската болница по ендокринология, която ръководи, функционира така програма.

По думите й преди симптомите има рискови фактори, които могат да ни насочат за това да се направи изследване за захарен диабет - болни с наднормено тегло или затлъстяване, болни, при които един или двама от родителите са със захарен диабет, хора, прекарали инфаркт/инсулт, с високо кръвно. "От другите симптоми - повишена жажда, повишен апетит, сърбежи в различни части на тялото, незарастване на рани", допълни проф. д-р Захариева.

Доротея Луканова е майка на дете, болно от диабет. Тя сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR, че първият сблъсък е медицински и шокът е голям. "Колкото по-бързо се приеме това и се продължи напред, нещата се подреждат", казва Доротея.

По думите й освен подаването на инсулин, другата важна част е контролът на кръвната захар. Майката заяви, че не оценява добре работата на държавата с грижата за диабетоболните.

За трудностите, с които се сблъсква всеки ден, Доротея каза: "Най-трудна е социалната част на заболяването, защото в повечето случаи един от двамата родители се налага да остане вкъщи за известен период от време, разходите се покачват, а единият родител отпада като даващ приходи в семейството. Другият проблем е свързан със страховете в детските градини, ясли и училища. Не се страхувайте толкова от децата с диабет. Те са здрави ментално и физически като всички останали деца. Просто имат един недостиг, който се добавя."

Цялото интервю вижте във видеото: