Тревожна тенденция: Увеличава се броят на българите с тежки очни заболявания

Разполагаме с отлични офталмолози и модерна техника, но е нужна превенция, увери д-р Галина Петрова за Bulgaria ON AIR

21.08.2016 | 10:31 Редактор: Тодор Петров
Тревожна тенденция: Увеличава се броят на българите с тежки очни заболявания

Представяме ви втората част от интервюто ни с офталмолога от СОБАЛ "Пентаграм"- София д-р Галина Петрова. Получаваме важна информация за тежките очни заболявания и полезни препоръки за съхранение на нашето зрение.

Кои очни заболявания могат да доведат до слепота и колко често се срещат те у нас?

В терминологията на Световната здравна организация се използва определението "социално значими заболявания". Това са болестите, които водят до висока заболеваемост, смъртност и нанасят големи социални загуби. Като говорим за очите ни, това са заболяванията, които водят до частична или пълна загуба на зрението (слепота). Тук накратко ще изброя най-честите от тях.

Катаракта, т.нар."перде"- водеща причина за обратима слепота в световен мащаб. Представлява помътняване на човешката леща, което успешно се лекува чрез отстраняването й и имплантация на изкуствена леща. Друго често и за съжаление безсимптомно очно заболяване, което нелекувано води до необратима слепота, е глаукомата. Понякога единственият симптом на заболяването е зачервяване на очите, в резултат на повишено очно налягане. Рискът за развитие на заболяването се увеличава след 45-годишна възраст. Над 70 млн. души в света страдат от глаукома, а в България диагностицираните са около 60-70 хиляди.

Дегенерация на макулата - свързано с възрастта увреждане на централната част на ретината, което постепенно води до загуба на централното зрение на пациента. Затруднява се четенето и разпознаването на лица. Това е и водещата причина за слепота при хора над 55-годишна възраст в световен мащаб. Повече от 30% от пациентите над 75 години страдат от макулна дегенерация.                                                                                                                                              
Диабетната ретинопатия - едно от най-тежките усложнения на диабета. Увреждането на очните дъна от диабет е най-честата причина за слепота при хората между 20 и 65 години. Заема пето място като причина за слепота в световен мащаб.

Увеличава ли се броят на пациентите с очни заболявания в България?

Да, увеличават се заболелите от макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и глаукома, както в света, така и в България. В последните години сме свидетели и на друга тревожна тенденция. Прогресивно се увеличава броят на хората, нуждаещи се от очила или друг тип корекция на зрението. От 3-годишна възраст децата вече са пред таблета и компютъра. Това неминуемо води до трайни промени в генетичния материал на поколенията.

Кои храни е препоръчително да приемаме, за да поддържаме здравето на очите си?

Храната ни трябва да съдържа достатъчно количество витамин A (намира се в житните растения, целината, мазната риба, жълтъка и черния дроб). Трябва да приемаме в изобилие:

- моркови - за бета каротин

- плодове и зеленчуци - за витамин C

- морска храна 

- пилешко, риба, ядки, семена и зелени зеленчуци - за витамин B

- авокадо, зехтин и зърнено масло - за витамин E

- черни боровинки

Мисли ли българинът за превенция на очните заболявания или чака положението да се влоши, за да прибегне до услугите на специалист?

Мисли и то все по-често. Благодарение на по-големия достъп до информация, широките разяснителни кампании на различни клиники и организации, работата на фондовете за допълнително здравно осигуряване, българинът все по-често записва час за профилактичен очен преглед. Това важи особено за прегледите при децата, където неоткрити очни проблеми в ранна възраст водят до трайна увреда в зрението. Доказано профилактиката предотвратява много заболявания, техните усложнения и спестява пари.

Къде сме ние спрямо световната практика в диагностиката и лечението на очните заболявания? Движим ли се в крак с водещите очни клиники в Европа?

Със сигурност в България имаме отлични очни специалисти. Всички знаем, че само с техника не става. Професионалното ниво на българските офталмолози е високо, можете да сте сигурни. А за техниката - имаме я. Даже нищо не ни липсва. Добрата лекарска практика го изисква.

Какви са вашите препоръки?

Носете си слънчевите очила, пийте повече вода, за да се хидратирате и следващият път, когато ви се зачервят очите - спомнете си за това интервю и посетете очен лекар.