Зачервени и сухи очи – признак на заболяване или преумора?

Не претоварвайте зрението си и носете качествени слънчеви очила, съветва офталмологът д-р Галина Петрова пред Bulgaria ON AIR

20.08.2016 | 10:30 Редактор: Тодор Петров
Зачервени и сухи очи – признак на заболяване или преумора?

Очите са един от най-важните органи на човека, но във времето на модерните технологии все по-често забравяме да ги пазим и ги претоварваме. 

Какво се крие зад зачервяването на очите ни, кои са най-честите заболявания, каква е очната хигиена на българина и как да предпазим очите си. По тези и други важни въпроси разговаряхме с д-р Галина Петрова - офталмолог в СОБАЛ "Пентаграм"- София.

Все повече хора се оплакват от зачервени очи. Кои са най-честите фактори за появата на зачервяване?

Имайки предвид сезона, в който се намираме, това са конюнктивитите. Възпаления на най-външната обвивка на окото - конюнктивата. Най-често те са алергични, вирусни и бактериални. Продължителното излагане на слънчева светлина, престоят на плажа, дългите разходки в планината и около водни басейни, създават условия за усилено UV-натоварване на очите ни. Това се явява и една от основните причини за алергичните конюнктивити. 

Цъфтежът на треви и дървета през пролетта, полените, ухапването от някои насекоми, контактът с определени химикали, консумацията на някои видове храни са все фактори, водещи до алергизиране на организма и появата на конюнктивити. Генетичната предразположеност играе съществена роля в изявата на този тип конюнктивити. Започват със сърбеж в очите, сълзене, подуване на клепачите, често съпроводени и с хрема. 

Лечението трябва да включва противоалергични средства - локално и общо, както и избягване на контакта с алергена. Особено важно е ползването на качествени слънчеви очила с UV-филтър.

Колко вредни са слънчевите очила, които нямат никакви защити?

Вредни са дори повече, отколкото да не носим никакви. Тъмните стъкла водят до разширяване на зеницата и така вредните UV-лъчи преминават през незащитеното стъкло в по-голямо количество, увреждайки очите ни.

Освен алергиите, кои са другите причини за възпаление на очите и как да се лекуваме? 

Вирусите също са чести причинители на конюнктивити, независимо от сезона. Очите са силно зачервени, с бистър секрет, парене, но без сърбеж. Освен противовъзпалителните капки, изписани от лекар, не бива да забравяме и отличната хигиена, за да избегнем пренасяне на причинителя.

При бактериалните конюнктивити има повече и по-гъст секрет. Много често това води до залепване на очите сутрин. Те отново са червени, има чувство за "пясък" в очите и понякога болка. В тези случаи изписваме антибиотични капки и мехлеми, за да избегнем сериозни усложнения и рецидиви. 

През кой сезон се наблюдава пик на очните заболявания?

Конюнктивитите определено имат сезонен характер. Пролетно-летният сезон е пикът на алергиите и това естествено се отразява на очите. И в момента броят на пациентите с алергични конюнктивити е много висок, това важи особено за децата. Увеличават се също вирусните и бактериалните конюнктивити. През зимата отново има пик на инфекциите на очите, свързан с разпространението на грипните вируси в страната.

Как ни влияят дигиталните устройства, които използваме непрекъснато?

Сухотата на очите е сериозен проблем на съвременния човек и една от най-честите причини за червени очи. Особено значима е напоследък при повишеното използване на дигитални устройства, компютърни екрани, смартфони, работа в климатизирани помещения и сух въздух. Намалената честота на мигане при работа с монитори, преумората и дългите часове натоварване, водят до изсъхване на очите ни. 

Жените или мъжете страдат по-често от този проблем?

Много по-често засегнати са жените. Допълнителни утежняващи състоянието фактори са ползването на контактни лещи, менопаузата, ползването на контрацептиви, приемът на недостатъчно течности и др. Важно е да не забравяме почивките на всеки час работа (дори и само за 5 минути със затворени очи), овлажняването на очите с различни видове изкуствени сълзи и гелове, приема на повече течности и честото проветряване на помещенията, в които работим.

Влияе ли негативно цигареният дим на очите ни?

Ще посоча тютюнопушенето като една от честите причини за хронично зачервени и възпалени очи. Като прибавим недоспиването, работата при слабо и недостатъчно осветление, замърсената работна среда, а не на последно място и употребата на повечко алкохол, картината се усложнява.

Четете утре останалата част от интервюто с д-р Петрова. Ще научим повече за най-тежките очни заболявания, които водят до слепота, за превенцията и нивото на българската офталмология, препоръчителните храни, с които можем да поддържаме здравето на очите си и другa полезна информация.