КС: Плевнелиев няма право да насрочи предсрочния парламентарен вот

Президентът няма право да насрочва нови избори в последните три месеца от мандата си без да е разпуснал Народното събрание

22.11.2016 | 19:06 Редактор: Ирина Георгиева
КС: Плевнелиев няма право да насрочи предсрочния парламентарен вот

Президентът няма право да насрочва нови избори в последните три месеца от мандата си без да е разпуснал Народното събрание. С такова тълкуване излезе Конституционният съд след като президентът Росен Плевнелиев отправи питане преди седмица.

Ден след резултатите от балотажа и след като стана ясно, че правителството подава оставка, президентът Росен Плевнелиев отправи питане до Конституционния съд дали може да насрочи нови предсрочни парламентарни избори.

Според Конституцията и член 99*, при хипотеза на оставка, държавният глава е длъжен да започне консултации с всички партии, които са представени в Парламента. По подобен начин да състави в рамките на действащото Народното събрание правителство или да състави служебно правителство, и да разпусне Народното събрание, насрочвайки нови парламентарни избори. 

В Конституцията обаче изрично е забранено на държавния глава да може да разпуска Народното събрание, ако от мандата му остават три месеца. В точно такава хипотеза в момента се намира Росен Плевнелиев и оттук идва категоричното заключение на Конституционния съд. Нормата на Конституцията е императивна и след като държавният глава през последните три месеца от мандата си не може да разпуска Народното събрание, той не може да насрочи и нови избори.

Така на практика това ще бъде задача номер едно за новоизбрания държавен глава в лицето на Румен Радев, който стъпва в длъжност на 22 януари. Веднага след като разпусне Народното събрание, предсрочните избори трябва да се проведат до два месеца, отново според Конституцията. 

*(7) В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.