Политолог: Гражданите ползват изборите, за да разбъркат картите на политиците

Антоний Тодоров и Илия Лингорски с експертен коментар на политическата обстановка в ефира на Bulgaria ON AIR

13.11.2016 | 09:02 Редактор: Тодор Петров
Политолог: Гражданите ползват изборите, за да разбъркат картите на политиците

Все по-непредсказуеми ще бъдат резултатите на изборите. Все повече граждани използват изборите, за да разбъркат картите на политическата класа, която навсякъде по-малко се ползва с доверието на народа. Ако искаме да обновяваме демокрацията, трябва да допълваме изборите с други начини за участие на гражданите.

Това каза в предизборното студио на Bulgaria ON AIR политологът Антоний Тодоров. Той е на мнение, че на първия тур на президентските избори у нас е имало много изненади. 

"Резултатът на патротите, който надхвърли половин милион. Също и резултатът на Веселин Марешки, който получи много гласове. Не беше изненада това, че на балотажа ще се явят двамата кандидати, от които избираме днес", каза още политологът.

Финансистът Илия Лингорски се съгласи с Антоний Тодоров, че нови кандидати като Марешки са постигнали силен резултат, но по думите му социологията уловила и това. 

"В България правителството се опита да убие кампанията и да подпъхне един кандидат в последния момент. Това беше стратегия. Правителството мислеше, че демокрацията не работи в негова полза. Днес гласуваме за оставката на правителството или не", категоричен бе икономистът.

Той подчерта, че е направен опит  да бъде "мушната кампанията под килима" и уточни, че за момента избирателите наказват управляващите за това. 

"Цецка Цачева е представителят на статуквото, каквато беше Хилари Клинтън в САЩ. Опонентът ген. Румен Радев обикаляше градовете и проведе класическа кампания", каза още Илия Лингорски.