Колкото по-гневни избирателите, толкова по-положителна промяната

Коментар на президентските избори на Маргарита Барачева и Анета Милкова

13.11.2016 | 08:47 Редактор: Мария Аладжова
Колкото по-гневни избирателите, толкова по-положителна промяната

Основните фактори, върху които се концентрират избирателите при избор на президент е увереността на кандидата в себе си и визията. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR психологът доц. доктор Маргарита Бакрачева, която гостува в изборното студио заедно с Анета Милкова. 

"След това идват фактори като визия, достатъчно ясни и изпълними обещания, които се дават, това са нещата които карат хората да гласуват", обясни Бакрачева. 

По думите ѝ доверието на избирателите се изгражда дълго и с оглед на кратката кампания, която не беше разгърната изцяло, краткосрочната перспектива е тази, която надделява при гласуването. 

"Кампанията беше сравнително скучна, защото е кратка и няма как да се разгърнат щабовете. 30 дни е много кратък срок, като цяло не беше нищо вълнуващо - максимално предвидима кампания", продължи психологът. 

"Това, което наблюдаваме е, че доминиращ фактор като нагласа е, че гласуваме основно против онзи, който не искаме да бъде избран. Оттам нататък се групират факторите - влияние, дали сме гневни или тревожни. В предишната неделя хората имаха повече време да се настроят, въпреки че на президентските избори се оказва, че гласуват основно за партии. На първо място, когато човек е воден от гнева, има много по-голяма вероятност да предприеме действия. Позитивният момент е, че очаква някаква положителна промяна. Колкото си по-гневен, толкова по-силно е очакването на възвращаемост", коментира от своя страна Анета Милкова.

Гостите в изборното студио на Bulgaria ON AIR коментираха и провелите се президентски избори в САЩ, както и избирането на републиканеца Доналд Тръмп за следващия държавен глава. Милкова определи Хилари Клинтън като "рисков играч" заради скандалите около съпруга ѝ Бил Кинтън и противоречивите информации, които излизаха за нея по време на кампанията:

"Тя заложи на избирателите, които не представляваха типичните американци. Тази свърх толерантност в обществото, интеграцията на обществата, мисля, че дойде в повече, те се обърнаха към един човек като Доналд Тръмп. В един момент се оказа припознат и се оказа техния човек. В статистическите данни, които разгледахме, излезе че той е избран от белия мъж и от бялата жена. Не беше секс скандала този, който му отне гласове, а случая работеше за него", анализира още журналистът.