3% в полза на Радев пред Цачева преди балотажа

Избирателната активност за президентските избори е 54,9%, сочат данните на "Галъп"

07.11.2016 | 00:48 Редактор: Тодор Петров
3% в полза на Радев пред Цачева преди балотажа

Почти 3% е разликата между Румен Радев и Цецка Цачева при 100% изпълнение на извадката от паралелното преброяване на Gallup International. Избирателната активност за президентските избори е 54,9%.

За подкрепения от БСП бивш ръководител на родните ВВС са гласували 24,9% от отишлите до урните, а за кандидата на ГЕРБ – точно 22%. На трето място категорично застава кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов с 15.4%, следван от Веселин Марешки с 11,7%.

Нататък следват Трайчо Трайков с 6,1%, бившият премиер Пламен Орешарски с 6,0% и кандидата на АБВ Ивайло Калфин с 3,2%. Татяна Дончева събира 1,8% от гласувалите. Всички останали кандидати събират под 1% от подкрепата.

Жорж Ганчев има 0,7% от гласовете, Велизар Енчев 0,5%, Димитър Маринов – Пищова с 0,4% и други.

Референдумът остава на кантар, след като избирателната активност при него е 47,1%, сочат данните от паралелното преброяване на Gallup International при 90% изпълнение на извадката.

Това на практика означава, че резултатите от него, дори гласувалите на допитването да не минат броя на гласувалите на последните избори, трябва да бъдат разгледани от парламента, защото минават 20% от имащите право на глас, нещо, което е записано в Конституцията. Все още обаче има вероятност референдумът да събере необходимите гласове, за да стане задължителен.

Трябва да се отбележи, че гласоподавателите са дали 3 твърди "Да" по трита въпроса.

По последни данни 73,0% от гласоподавателите са отговорили положително на въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". 16.8% са отговорили с не, а 10,2 % не са отговорили на този въпрос, сочат данните на Gallup International.

63,7 от участвалите в референдума са отговорили с "Да" на въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" 26,6% са гласували с "Не", а 9,7% от участвалите не са дали отговор на този въпрос.

Най-много отговори "Да" има на последния въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". Положително са отговорили точно 73,6%, а 15.8% са отговорили с не. Без отговор на въпроса са останали 10,6% от гласувалите в референдума.

Dnes.bg припомня, че за да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, трябваше той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен.

В основния закон на страната е записано, че референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване, трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)