В село Радковци живеят трима души: Как ще гласуват те?

За да упражнят правото си на глас обаче, те ще трябва да отидат във Велико Търново

06.11.2016 | 15:42 Редактор: Ирина Георгиева
В село Радковци живеят трима души: Как ще гласуват те?

В красивото балканско село Радковци живеят само трима души. Училище и кметство няма отдавна, а църквата се отваря само веднъж в годината. Пътищата са лоши, а наоколо всичко е пусто. Въпреки това обаче и тримата постоянни жители ще трябва да направят избор, кой да стои начело на страната ни през следващите пет години. 

Тесни, разбити пътеки, обрасли с храсти ни отвеждат до великотърновското село Радковци. На фона на красивата природа, порутените и изоставени къщи показват, че и тук някога е кипял бурен живот. Днес в селото живеят 85-годишният бай Иван, съпругата му и съседката Мария.

"Бяха много хора тук, но така стана, че един след друг просто починаха, заминаха си хората", разказа Мария Иванова.

Запитана как минава един ден в селото, тя отговаря така: "Различно, как минава, за да се занимавам имам градина, доста голяма, обработвам я, сея, копая, имам и животинки!"

Новините обаче достигат и дотук. Баба Мария разказва, че винаги се е интересувала от политика, за това и сега проследила по телевизията цялата кандидат-президентска кампания. 

"Новините - аз с тях живея, защото телевизорът ми работи денонощно. Те заявка дават много хора и външната политика дават заявка да я ориентират в друга посока обаче доколко зависи от тях не знам. Поне да не се делим на русофили и русофоби, да бъдем както говорят за балансирана политика!", призова тя.

Днес обаче изборна секция в Радковци няма. За да гласуват тримата постоянни жители трябва да отидат във Велико Търново. Децата на Баба Мария ще я вземат и ще я закарат до избирателната секция, където да даде своя глас. 

"Единствения начин е да гласувам в Търново. Колкото хора си дадат гласа може още на първи тур да спечели някой от кандидат-президентите. Аз съм против задължителното гласуване, не може това, което ти го вменяват като право по Конституция, да те задължават, да го извършваш!", заяви Мария.

Баба Мария е категорична в едно - независимо, кой ще бъде новият държавен глава, той трябва да бъде президент на всички и да е човек, който да стои над партията, която го е издигнала.