За кого и как ще гласуват ромите?

Говорят жителите на махалата в Ботевград

31.10.2016 | 08:44 Редактор: Тодор Петров
За кого и как ще гласуват ромите?

За какво ще гласуват хората от ромската махала в Ботевград и как трябва да изглежда бъдещият президент? Отговорите потърси репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

Седмица преди президентските избори политиката в ромската махала остава на заден план. На дневен ред са обичайните проблеми - сметките, безработицата и гладът. Хората признават, че не се вълнуват от вота, но въпреки това имат визия за бъдещия държавен глава.

"Трябва да бъде внимателен, културен, да не лъже, да не ни подиграва, да не ни прави измами", споделя един от ромите пред камерата на Bulgaria ON AIR. Друг е на мнение, че който и да е президент, нищо не става от него и командва само Бойко Борисов. 

Ромите в Ботевград вдигат летвата високо, когато става дума за задължения. Напомнят, че бъдещият държавен глава трябва да се заеме с решаването на редица проблеми, откроявайки безработицата.

"Безработица, гладува се, жадува се, вода нямаме, ходим мръсни по цял ден по контейнерите. Децата ни изискват да ядат", оплаква се жена от ромската махала.

И ако ромите са сигурни в изискванията си към президента, то не така стоят нещата,когато стане дума за гласуване. Повечето признават, че не знаят как да гласуват, но ще подкрепят този, който им кажат. 

"Ще гласувам за Бойко Борисов или Георги Първанов. Не знам кои са кандидатите", споделя мъж от махалата. 

Хората са категорични, че никой не би продал гласа си за 20-30 лева. Въпреки това те не отричат, че има контролиран вот. Малцина от ромската махала знаят, че тази неделя ще се гласува и за референдум. Голяма част разказват, че не биха отишли до урните. Причината - властта се сеща за ромите само по време на избори.

Вижте целия репортаж във видеото: