Бедност и липса на родителски контрол спира хиляди деца от училище

Едва 7% от ромите у нас имат средно образование

27.10.2016 | 12:13 Редактор: Тодор Петров
Бедност и липса на родителски контрол спира хиляди деца от училище

Бедност, неграмотност и липса на родителски контрол. Това са част от причините едно дете да напусне училище преждевременно. Въпреки, че броят на учениците, които се сбогуват с класната стая преди да завършат намалява, проблемът остава сериозен за страната ни.

В столичното 75-о училище всички ученици са от ромски произход. Голяма част от тях не успяват да завършат средно образование. Учениците тук започват училище с желание. Посещават уроците и се стараят да изпълняват това, което изискват учителите. За съжаление, пълните отличници са малко. Според статистиката едва 7% от ромите имат средно образование.

От просветното ведомство са предприели различни мерки за разрешаване на проблема - включително и отпускане на ромски стипендии, които разбуниха духовете в последните дни. Според директори подобни ученици не трябва да се отделят в ромски училища, защото след това им става трудно да се интегрират. Самите те наблягат на работата с родителите.

Докато ромските деца обещават да не напускат училище страната ни все още заема челни позиции в категорията "преждевременно отпаднали от образователната система".

Вижте целия репортаж на Милена Енчева във видеото: