Неонатолозите в "Шейново" се сдобиха с нова 3D апаратура

Техниката дава повече сигурност на лекарите, споделят медици

21.10.2016 | 16:47
Неонатолозите в

В АГ болница "Шейново" са се родили 1 870 бебета от началото на годината. Кметът на София Йорданка Фандъкова беше днес на посещение днес и присъства на операция с новата ендоскопска апаратура на здравното заведение. 

"Това е една система, която предлага възможност за 3D образ при извършването на лапароскопските операции. Възможността да имаме 3D изображение подобрява изключително много качеството на образа, подобрява пространственото ориентиране, което води до спестяване на време при оперативните интервенции. Това време може да бъде от порядъка на поне 30 процента. В резултат на това ние успяхме да повишим нивото на Отделението по неонатология от второ на трето", обясни директорът на болницата д-р Румен Велев.

По думите му  в болницата се приемат вече по-тежки случаи, "защото не се притесняваме, че една пациентка може да роди в по-ранен срок, тъй като сме сигурни, че колегите от Неонатологията ще се справят с бебетата".

В момента в Неонатологията на АГ болница "Шейново" се грижат за 40 бебета.

Столичната община е инвестирала 720 хиляди лева за закупуване на нова апаратура за нуждите на болницата, от тях 350 хиляди са по Норвежкия механизъм. 

Очакват още апарати до края на годината. Те ще бъдат закупени със средства от приватизационния фонд на общината - това са нов мамограф и нов ехограф.