Директорът на болница "Шейново" поема здравеопазването

Д-р Таня Андреева ще е кандидатът за здравен министър в “Kабинета Орешарски”.

26.05.2013 | 15:15
Директорът на болница

Директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева ще бъде предложена за министър на здравеопазването от Пламен Орешарски, призна самата тя пред bTV.

"Причината да приема са многото допирни точки, които аз видях в това, което БСП предлага за здравеопазването. Може би много укори ще бъдат понесени заради социалните политики и по-засиленото присъствие на държавата. Подобни мерки обаче са обоснови, като се има предвид, че заболеваемостта е все по-голяма, смъртността все повече расте. От друга страна, демографският срив е стигнал до следвоенни нива ", мотивира решението си д-р Андреева.

Една от първите стъпки на новия здравен министър ще бъде да предложи законопроект за инкриминиране на нападенията срещу медицински лица. Сред другите приоритети са отпадането на лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности. По думите  на Андреева не бива да има ограничения в лечението. Тя заяви, че здравното ведомство ще работи за поевтиняване на лекарствата.

Според настоящия директор на „Шейново” и бъдещ здравен министър болниците, като търговски дружества, трябва освен грижи, да поемат и своите разходи – например за ремонтни дейности.

"Парите за болниците трябва да се разпределят по-балансирано, да няма избрани заведения, които да са свръхфинансирани, а други ощетявани. Средствата от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве", посочи кандидатът за здравен министър в „Кабинета Орешарски”.