НАП затваря заведения, които не издават касови бележки

НС разшири правомощията на институцията

19.10.2016 | 18:55
НАП затваря заведения, които не издават касови бележки

Ако един продавач не даде касова бележка при продажбата на кафе, кафенето му може да бъде затворено от данъчните. Това следва от приетите на първо четене промени в Закона за акцизите. С тях се променят и още шест данъчни закони. 

С одобрените днес текстове се разширяват правомощията на НАП да запечатва търговски обекти за липса на касов апарат или за несвързване със системата на Агенцията. 

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че текстът създава възможност за двуяко тълкуване.

"Възможно е за една касова бележка за едно кафе или за неотразени в касовата книга плащания към даден доставчик, да се стигне до затваряне на кафенето или магазина", каза тя.

Стоянова обясни, че е имало много сериозна реакция срещу този текст и допълни, че той ще бъде обсъден отново.

"Мисля, че санкции трябва да има, те трябва да са строги, но съразмерни на щетите за фиска", каза още шефката на бюджетната комисия.

Тя съобщи още, че с новите текстове в Закона за акзиците през следващите години ще продължи плавното поскъпване на цигарите. Тази година обаче по-сериозно поскъпване ще има при цигарите от евтиния и скъпия клас, а високият - по-плавно. Миналата година беше обратното и вносителите се надяват така поскъпването за различните класове да се уеднакви.

В края на тригодишния период на поскъпване цигарите ще поскъпнат с около 25%, припомни Стоянова.

Депутатите решиха и плащанията над 5000 лева вече да са само по банков път. Наследниците на починали лица пък няма да са длъжни да подават данъчни декларации за наследеното.

Четете още новини в Dnes.bg