Частните паркинги по морето: Празни на хартия, пълни на практика

По време на проверка от данъчните на 18 юни в Слънчев бряг, паркинг отчита с 1200% повече оборот, отколкото седмица по-рано

29.06.2016 | 11:12 Редактор: Ирина Георгиева
Частните паркинги по морето: Празни на хартия, пълни на практика

Частните паркинги по морето дори в разгара на летния туристически сезон се водят празни на хартия. 

Пред Националната агенция за приходите те декларират едва 20-30 лв. оборот на ден, пише "Монитор". Това означава, че макар легловата база по курортите да е пълна на 85%, едва двама-трима туристи дневно си оставят колите на паркинг срещу заплащане.

В същото време общинските зони з`а престой декларират около 10 бона чиста печалба месечно само от 1 паркинг.

При проверка на място в частните паркинги обаче истината лъсва, обясниха проверяващите. В един паркинг дневно туристи оставят между 100 и 200 коли, като в 90% от случаите клиентите не получават касова бележка за платената от тях сума.

Така например по време на откритото наблюдение, извършено от данъчните на 18 юни в Слънчев бряг, паркинг отчита с 1200% повече оборот, отколкото седмица по-рано. Тогава са издадени касови бележки само на 13 клиенти на съоръжението.

Средно в момента цената на час престой на морето е между 2 и 5 лв. За денонощие има отстъпка и клиентът може да плати около 12 лв. за 24 часа.

"Преди да тръгнете към морето, проверете дали хотелът, в който ще отседнете, разполага със собствен паркинг. Ако не, проверете къде се намират обществените паркинги и какви са цените там, за да не ви е солена почивката", съветват експерти в туристическия бранш.

Четете още новини в Dnes.bg