Днес ЦИК решава за местата и броя на секциите в чужбина

Всички български граждани с избирателни права, които в деня на изборите се намират извън страната имат право да гласуват. Как обаче?

15.10.2016 | 10:19 Редактор: Ирина Георгиева
Днес ЦИК решава за местата и броя на секциите в чужбина

Всички български граждани с избирателни права, които в деня на изборите за президент и вицепрезидент, и национален референдум на 6 ноември се намират извън страната имат право да гласуват, независимо дали са поддали заявление за гласуване извън държавата. Това съобщи от ЦИК.

Днес изтича крайният срок, в който ЦИК трябва да обяви окончателно местата и броят на избирателните секции извън граница след като извърши проверка на данните на избирателите, поддали заявленията.

МВнР трябва да е готово с избирателните списъци, които се правят на базата на заявленията.

Рекордно висок е броят на подадените заявления за гласуване на българи в чужбина. Над 34 000 наши сънародници са заявили желание да гласуват зад граница, стана ясно преди броени дни.

Все още обаче не се знае как ще гласуват във Великобритания. Там има заявления за откриване на близо 60 секции. Новият Изборен кодекс разрешава откриването до 35 секции в държава. В същото време в Кодекса пише, че секция се отваря, ако в населеното място са подадени над 60 заявления. Именно броят на секциите стана причина за скандали в Парламента.

Избирателната комисия обяви, че българите извън страната в изборния ден могат да гласуват на удобно за тях място, където има образувана избирателна секция, само като представят лична карта и декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Декларацията ще им бъде предоставена от СИК.

Срокът за подаване на заявления от български граждани за гласуване извън страната изтече на 11 октомври.