България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заявленията за гласуване в чужбина се увеличават, секциите... малко

Властите игнорират исканията на българите зад граница, категорични са активисти

13.10.2016 | 10:15 Редактор: Мария Аладжова
Заявленията за гласуване в чужбина се увеличават, секциите... малко

С наближаването на президентските избори казусът с гласуването в чужбина отново се разраства. Проблемът е още от пролетта, когато беше въведен таван - 35 избирателни секции за държава.

Българите, които дейно участваха в разговорите с правителството този таван да бъде премахнат, сега отново алармират, че проблем със секциите в чужбина ще има.

"Когато започнахме кампанията покрай промените в Изборния кодекс напролет, ние бяхме изслушани, но не бяхме чути", заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Бела Димова от Инициативната група #ИскамДаГласувам.

По думите ѝ подадените заявления за гласуване само във Великобритания и Германия вече са много над покриващите 35 секции.

"Достатъчно е да погледнем данните от последните избори, вижда се, че там избирателната активност е много висока", обясни Димова.

"Това беше ясно още от пролетта. Ние виждаме отказ от законодателя да се съобрази с числа, статистики, с аргументите и графиките, които ние представихме. Това донякъде беше причинена криза, виждам това като един саботаж от страна на депутатите. Не знам дали е умишлен, дали от некомпетентност", посочи още тя.

На пряка линия от Германия се включи и Боян Юруков, който информира, че там към този момент подадените заявления за гласуване са 3500. Той беше категоричен, че е необходима промяна не само по отношение на гласуването в чужбина, но и по редица други проблемни текстове, свързани с българите зад граница. "Външно министерство определено не излиза в ролята си на медиатор, за да настоява и за да обяснява какви са проблемите в чужбина", заяви Юруков.

В предаването на живо се включи и Елена Божинова, която живее в Лондон. Тя каза, че във Великобритания има изисквания по закон за 51 секции, но е очевидно, че това не може да се случи съгласно настоящите правила. По думите ѝ другият голям проблем е, че в посолството в Лондон има открита само една секция. "Не съм сигурна дали успяха да се съберат 500-те заявления за откриване на втора секция. Оттук седи въпросът ще бъде ли открита втора секция в посолството Лондон?", каза тя.

"Краткосрочно решение сега би било да се върнат на работа депутатите ни и да помислят как могат да оправят кашата, която са забъркали. Дългосрочно решение би било да изискваме от тях промяна на политическата им култура", добави Божинова.