Проучване: Безработицата е най-големият проблем в България

Бедността, пенсиите и медицинската помощ също тревожат хората

28.09.2016 | 14:56 Редактор: Тодор Петров
Проучване: Безработицата е най-големият проблем в България

Безработицата остава най-големият проблем пред българина. Това става ясно от социологическо допитване на агенция "Афис", реализирано в периода 16-20 септември. Анкетирани са 1200 пълнолетни българи.

Безработицата е посочена като проблем номер едно от 19% от анкетираните, бедността - от 16%, а пенсиите - от 10%.

Два са проблемите, които продължават да тревожат българите все повече и повече: медицинската помощ – 13% и неясните перспективи в живота – 12%. Корупцията и битовата престъпност също са постоянни дразнители, но остават в сянката на социално-икономическите тревоги.

На този постоянен негативен фон, логично, и отношението към водещите обществени и властови институции е негативно. 18% имат доверие на върховния законодателен орган, а 82% нямат. На президента се доверяват 23%, на полицията 34%, на армията 38% и т.н. Съдебната система е на дъното със само 12% подкрепа, показват данните на социолозите.

Дори доверието към Европейския съюз вече преминава в отрицателната част от скалата – 44% му се доверяват, а  56% са на обратното мнение.

Особено бърз спад на доверието бележи армията (38% доверие или с 11% по-ниско, в сравнение с месец май), полицията (34% или -7%), местната власт (40% или -8%), президентът (23% или -6%). В първите два случая промяната е свързана с нарастващото безпокойство за националната сигурност.