Прокуратурата внесе обвинителния акт за атентата срещу Алексей Петров

Логвиненко е мозъкът на престъплението, имал е и трима съучастници

02.09.2016 | 17:00 Редактор: Анисия Иванова
Прокуратурата внесе обвинителния акт за атентата срещу Алексей Петров

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 г. Обвинението е срещу украинеца Роман Логвиненко, съобщиха от Прокуратурата.

Според разследващите подготовката на атентата е започнала в началото на пролетта на 2014 г. и е продължила до 29 октомври 2015 г. в София.

Логвиненко е имал за съучастници двама извършители - Артьом Темпински и Максим Чорний, както и Йевен Балков като помагач, като украинецът умишлено е склонил тримата да участват в престъплението.

Логвиненко е организирал убийството на Петров, според прокуратурата той е двигателят на престъплението - от него са идвали разпорежданията и съветите, обещал е на тримата 200 000 евро.

Украйнецът е осигурил и два броя гранатомети РПГ-22, леките автомобили за престъплението – "Ситроен Саксо" и "Опел Астра", и е организирал следенето на Петров.

Опитът за атентат е извършен от Темпински и Чорний на 29 октомври миналата година в София около 08:35 часа сутринта в кв. "Кръстова вада".

По колата е стреляно с два гранатомета РПГ-22. Деянието е извършено предумишлено и макар и довършено, не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици от това престъпление, тъй като автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него, обясняват от прокуратурата.

В хода на разследването са извършени два огледа - на местопроизшествието и на домашния адрес на Петров.

От проведените разпити на очевидци от мястото на престъплението е установено, че извършителите са се оттеглили с "Опел", модел "Астра", както и че единият от тях е имал на лицето бяла маска. По-късно в района на престъплението е открита колата, намерени са два броя пластмасови маски – черна и бяла, както и други вещи.

На колата е извършен вътрешен оглед, при който са иззети нишковидни обекти, отривки, дъждобран с камуфлажен цвят, два броя зелени кръгли капаци (за РПГ), два броя метални скоби (за РПГ) и други вещи.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи - комплексна автотехническа, оценителна, балистична, ДНК експертизи. Извършен е и анализ и съпоставка на гласни доказателства.

За Темпински, Чорний и Балков по безспорен и категоричен начин е доказано, че са доведени в България от Логвиненко за убийството на Алексей Петров.

Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият Роман Логвиненко не дава обяснения. Очаква се Софийски градски съд да насрочи първото заседание по делото.

Разследването срещу останалите съучастници продължава в отделно дело. Роман Логвиненко е с мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намира в затвора в София.