Алексей Петров "поръчан" срещу €200 000

Килърите получили указания за адреса и навиците на бившата барета

03.02.2016 | 14:24 Редактор: Мария Аладжова
Алексей Петров

Поръчителят на атентата срещу Алексей Петров обещал да плати 200 000 евро, ако бившият съветник в ДАНС бъде ликвидиран. До това разкритие достигнал екипът от полицаи и прокурори, който разследва случая, пише "24 часа", цитиран от Dnes.bg

Нападателите получили указания за адреса на Петров и навиците му. Кой е взел решението да се използва гранатомет обаче, все още не е ясно.

Вчера полицията съобщи, че вече има задържан за поръчителството на стрелбата с гранатомет срещу Алексей Петров. От МВР потвърдиха, че е арестуван украински гражданин. Името му е Роман Логвиненко.

Украинецът е уличен от двама свидетели - Георгиев и Бухлев. Тримата се познавали отдавна. Логвиненко имал бизнес със земекопни машини. Преди преди години получил статут на постоянно пребиваващ у нас и българско ЕГН, но му ги отнели. Женен е, има деца и дори внуче, които са в чужбина.

Издирват се още трима заподозрени, обявени за общонационално издирване. До дни за тях ще бъдат издадени и европейски заповеди за арест.

На 29 октомври миналата година Алексей Петров оцеля при стрелба с два гранатомета по колата му на столичния бул. "Черни връх" в кв. "Кръстова вада". Колата обаче е бронирана и нападателите причиниха само материални щети.

Нападателите бяха скрили лицата си зад маски за Хелоуин. В хода на разследването бе открит и червеният Опел, от който бе стреляно.

"Тази кола не е купена от задържания Роман Логвиненко, а от други хора", каза обаче запознат с разследването.

През ноември Алексей Петров обяви в спецсъда, че дава 100 хил. долара на този, който даде достоверна информация за атентата срещу него.

Бившият съветник в ДАНС става мишена на килъри за втори път, след като на 15 август 2002 г. бе прострелян в гърдите и крака на излизане от офиса му в сградата на столичния басейн "Спартак".

Тогава се разбра и за друг опит за покушение срещу бившата барета – от 1999 г., който обаче се смята за случайност, след като ранилият го в крака Кирил Киров-Японеца декларира, че е стрелял погрешка.