Манолова настоява за: Безлихвено студентско кредитиране и промени в Семейния кодекс

Проблемите на хората нямат почивка, така че и омбудсманът не почива, заяви тя

29.08.2016 | 12:27 Редактор: Луиза Божинова
Манолова настоява за: Безлихвено студентско кредитиране и промени в Семейния кодекс

В Закона за кредитирането на студенти и докторанти предлагаме лихвите да станат максимум 3,5% или изобщо да отпаднат. Предлагаме намаляване на таксите при съдебно обжалване на откази за финансиране, които сега са непосилни за плащане. Петият законопроект, който предлагаме на вниманието на народните представители е за предстоящите промени в Семейния кодекс. 

Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на пресконференция. Тя допълни, че получава многобройни жалби срещу проблеми, които възникват с режима на осиновяване - родителски права и конфликти. 

Манолова посочи, че настоява и за централизиране на органа, който извършва процедурата по осиновяването, отпадане на тайната на осиновяването, както и въвеждане на режима на споделената родителска отговорност. 

"По отношение на припознаването ще искаме възможност на биологичният родител да оспорва припознаването“, добави още Мая Манолова, цитирана от "Фокус". 

"Предлагаме промени в Закона за енергетиката. Предлагаме договори на потребителите с фирмите за дялово разпределение, отпадане на таксите при смяна на топлинен счетоводител; отпадане забраната за демонтаж на радиатори, справедливо заплащане на такса „сградна инсталация", каза още Манолова. 

Тя посочи, че последните законови промени, които предлага, касаят отпадане на ДДС върху дарените храни и регламент за хранителното банкиране. 

Мая Манолова съобщи, че до момента при нея са постъпили 413 жалби срещу частните съдебни изпълнители. 

"Проблемите на хората нямат почивка, не ползват отпуск, не почиват и канторите на ЧСИ-тата, банките, монополните дружества. Така че и омбудсманът не почива. Промените в Гражданския процесуален кодекс са насочени срещу произвола на частните съдебни изпълнители и проблемите с монополните дружества и банките, които се създават на хората", заяви Манолова. 

"Ще настояваме длъжникът да може да обжалва оценките на недвижимите имоти“, допълни омбудсманът. Тя уточни, че ще искат и защита на гражданите срещу редица институции, които начисляват огромни юрисконултски възнаграждения. 

По отношение на заповедта за експулсирането на Абдуллах Бююк, Мая Манолова каза, че съгласно Закона за чужденците, заповедта не е следвало да бъде изпълнявана незабавно. 

"С МВР и Българския хелзинкски комитет работим по текстовете на едно споразумение за взаимодействие за експулсирането на граждани и принудителното им отвеждане до границите. Не е лесно изработването на това споразумение, защото това, което би следвало да наблюдава омбудсманът, е начинът, по който се отвежда въпросното лице“, обясни Манолова. По думите ѝ от последния случай се оказало, че и от омбудсманът, и от НПО се очаква те да се намесват и в случаите, в които става дума за нарушени права.