Мая Манолова се отказа от "Дондуков" 2

Това стана, след като от "Позитано" 20 поискаха тя да се откаже от поста на омбудсман

15.08.2016 | 09:55 Редактор: Луиза Божинова
Мая Манолова се отказа от

Бившето партийно острие на БСП в парламента Мая Манолова, която стана обществен защитник, отказа да участва в битката за номинацията на левицата за кандидат за президент.

Това стана, след като от "Позитано" 20 поискаха тя да се откаже от поста на омбудсман, който заема, съобщава Dnes.bg. Освен това в последните дни везните рязко се наклониха в ползва на хвърлилия оставка шеф на Военно-въздушните сили (ВВС) генерал Румен Радев, който се оказа, че е номиниран за претендент за държавен глава лично от соцлидерката Корнелия Нинова, а и е предпочитан от партията на Георги Първанов АБВ.

Заради всичко това днес Мая Манолова прати писмо до БСП, с което се отказва да участва в битката за номинацията с аргумента, че това е предрешено съревнование основано на задкулисие.

В писмото си тя благодари на структурите на БСП и гражданските организации, които я номинираха за кандидат за президент.

"Съпричастна съм към вашите принципни позиции и вяра в каузата на България; към вашите очаквания за състезание по честни правила и съревнование на идеи при определянето на кандидата за президент. За съжаление се видя, че правилата не са честни, а са подменени от тайни договорки и "лични номинации". Създаде се усещане, че съревнованието не е по идеи, а по интриги. Аз не участвам в задкулисни сделки, не желая да съм "лична" номинация на когото и да е, а да бъда участник в един демократичен избор", пише Манолова.

Тя не скрива и разочарованието си от факта, че е станала жертва на "приятелски огън" в последните дни.

"Аз не участвам в братоубийствени войни! Те са пагубни за своите инициатори и рушат доверието на гражданите в политическата система. Това поведение през годините вече нанесе катастрофални вреди - разтвори се огромна бездна между гражданите и политиците. Няма да коментирам и опитите да бъда служебно елиминирана с несъстоятелни "правни" аргументи.Те са абсурдни за всеки юрист. Дала съм обет, че ще работя за гражданите! И ще продължа да го правя занапред, независимо от позицията, която заемам. Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки", посочва омбудсманът.

Прочети още на Dnes.bg