Гражданите, които не ползват парно - да бъдат освободен от такса сградна инсталация

Това предложи омбудсманът Мая Манолова по време на среща с представители на Федерацията на потребителите в България

01.08.2016 | 14:42 Редактор: Ирина Георгиева
Гражданите, които не ползват парно - да бъдат освободен от такса сградна инсталация

90% от жалбите, получени във Федерацията на потребителите в България, са срещу "Топлофикация" - София. Това стана ясно след среща на представители на федерацията с омбудсмана Мая Манолова, информира БНР. Те обмислят съвместни действия за защита на клиентите на дружеството.

Ще бъде разработен проект от Федерацията и БАН, от който да стане ясно до каква степен тръбите, преминаващи през имотите на гражданите, излъчват топлина. Според Закона разходите за сградна инсталация не могат да бъдат над 50% от общите разходи за топлоенергия, но в немалко случаи те са по-големи.

Тази идея беше възприета от омбудсмана, която също обяви съвместни действия между нея и Федерацията за защита на клиентите на столичното парно. Тя обяви, че бъде отворена обща открита приемна за потребителите.

"След това предлагам, с писма, да се обърнем към всеки общински съветник в столицата. Трето - да бъдат освободени от такса "сградна инсталация" гражданите, които не ползват парно", предложи още Манолова.

Всеки ден през офиса на организацията минават около 40 души, които се жалват от столичното парно, коментира Емил Георгиев от потребителската федерация.

"Хора с изключително тежки съдби. Хора, които са готови да сложат край на живота си. Хора, които са подлъгани", обясни той.