Плевнелиев: България очаква Черно море да стане стратегически район за НАТО

"Ще дадем всичко от себе си, за да превърнем Черно море в приоритет"

08.07.2016 | 17:22 Редактор: Мария Аладжова
Плевнелиев: България очаква Черно море да стане стратегически район за НАТО

България очаква от НАТО районът на Черно море да стане стратегически за Алианса. Това каза президентът Росен Плевнелиев преди срещата на върха на НАТО във Варшава, съобщи БНР.

Преди участието си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет Росен Плевнелиев посочи, че на срещата ще бъде заявено, че НАТО е основният източник на сигурност и стабилност за България и за държавите членки, както и за Европа:

"Ще дадем всичко от себе си, за да превърнем Черно море в приоритет, да не се окаже така, че то да бъде изоставено. Югоизточният фланг не може да бъде изоставен. Ние настояваме за засилено присъствие, за по-добра координация, за засилени учения. Това ще има положителен ефект, както за евроатлантическата сигурност, така и за сигурността на България", държавният глава.

На срещата ще бъде одобрено разполагането на многонационална бригада в Румъния, в която България ще участва с 400 военни на ротационен принцип. Ще бъде утвърдено и разполагането на четири многонационални батальона в Полша и Прибалтийските държави. В началото на форума генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни, че тези мерки не са насочени към конфронтация с Русия:

"В четирите нови батальона ще бъде изпратено силно послание, че атаката на член на НАТО е атака срещу НАТО. НАТО обаче не търси конфронтация. Студената война е история, но в една по-предизвикателна среда, трябва да защитим нашите членове. Важно е за нас да продължим конструктивния диалог с Русия. Това ще намали рисковете, ще увеличи предсказуемостта и ще подобри прозрачността."

НАТО и ЕС подписаха споразумението, което договаря общи действия в областта на хибридните кибератаки, миграционните въпроси и общи учения. Сред темите на срещата във Варшава са и ситуацията в Украйна, Афганистан и киберсигурността.