НАТО и ЕС подписаха декларация за сътрудничество

08.07.2016 | 15:46 Редактор: Мария Аладжова
НАТО и ЕС подписаха декларация за сътрудничество

ЕС и НАТО подписаха съвместна декларация за сътрудничество, предаде ТАСС.  Документът е подписан от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Този документ ще осигури обединението на средствата на ЕС и НАТО, за да се отговори на общите предизвикателства, включително миграция, хибридни заплахи и кибератаки", - съобщи дипломатически източник във Варшава. По думите му това е първият официален документ в историята на сътрудничеството между Общността и НАТО.

На последната среща на ЕС на 28 юни в Брюксел, лидерите на страните членки решиха да създадат нов формат на партньорството ЕС - НАТО.

"Европейският съвет (срещата на върха на ЕС) призовава за по-нататъшно укрепване на отношенията ни с НАТО в светлината на общите цели и ценности, и в отговор на безпрецедентните предизвикателства от изток и юг, този нов формат трябва да бъде под формата на ускоряване на практическото сътрудничество в конкретни области", - чете се във финалата декларация на тогавашната среща.

В нея също се подчертава, че процесът на сътрудничество между ЕС и НАТО ще бъде на "отворен характер" в съответствие с "пълна независимост при вземането на решения".

/Снимка: Варшава/