Започна ключовата среща на върха в НАТО

Обсъждат действията на Алианса срещу руската агресия в Украйна

08.07.2016 | 14:28 Редактор: Тодор Петров
Започна ключовата среща на върха в НАТО

Започна ключовата двудневна среща на НАТО във Варшава. Действията на Алианса в отговор на руската агресия и конфликта в Източна Украйна се очаква да бъдат във фокуса на разговорите в полската столица. Българската делегация се води от президента Росен Плевнелиев. Очаква се на форума НАТО да обяви, че европейският противоракетен щит вече е в оперативна готовност. 


"Не искаме нова Студена война. Този период е история и трябва да остане в историята. Ще продължим да търсим конструктивен и съдържателен диалог с Русия, за да бъдат разбрани намеренията ни правилно. За да разпръснем всички недоразумения и да сведем до минимум риска от военни инциденти или инциденти, които биха могли да излязат извън контрол. Русия е нашият най-голям съсед и е неразделна част от европейската сигурност. Така че диалогът е от съществена важност. Ние споделяме общи ценности и интереси и сме изправени пред общи заплахи. Единството между ЕС и НАТО, и взаимодействието между двата блока е по-важно от всякога", коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


След заседанието във Варшава ще бъде насрочена нова среща на Съвета НАТО-Русия. Разговорите ще засегнат и темата за въздушната безопасност над Балтийско море. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг увери, че Финландия и Швеция са много важни партньори за НАТО. Последва и отговор от Москва. 

Руският президент Владимир Путин заяви, че ако Финландия стане членка на НАТО, Русия може да придвижи войските си по-близо до финландската граница. Очаква се в полската столица председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия да подпишат документ за по-тясно сътрудничество с НАТО. Ще бъде разгледано и присъствието на Алианса в Афганистан.