Европа след Брекзит и бъдещето на интеграцията в ЕС

Дискусия по темата се проведе в Дома на Европа в София

08.07.2016 | 15:21 Редактор: Луиза Божинова
Европа след Брекзит и бъдещето на интеграцията в ЕС

Днес в Дома на Европа в София се проведе дискусия на тема "Европа след Брекзит и бъдещето на интеграцията в Европейския съюз (ЕС)". 

Участие взеха председателят на парламентарната комисия по външна политика - Джема Грозданова, главният редактор на еuinside.eu - Аделина Марини, програмният директор на института "Отворено общество" - Марин Лесенски и Андрей Ковачев - член на председателството на Европейския парламент. Модератор на разговора беше Весела Чернева, директор на Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) София.

Различните етапи на интеграция в ЕС, мястото на България в тези етапи, мненията и позициите след Брекзит, възможните сценарии за развитието на Европа, членството на България в Шенген бяха най-важните обсъждани въпроси.

Марин Лесенски, който в последната година е участвал активно в проучването на обществените нагласи за бъдещето на Шенген, открои три възможни сценария, пред които е поставена Европа след Брекзит. Първият вариант, които според него ще доведе до дезинтеграция е ЕС да не предприеме никакви действия. Вторият възможен сценарий, на който не се възлагат много надежди, е Съюзът да предприеме нови големи проекти. Третият евентуален изход от ситуацията, който ще се отрази най-благоприятно е да се наблегне върху развитието на вече започнати проекти.

Аделина Марини разграничи сформирането на два лагера след Брекзит- проевропейци и евроскептици, като по средата се намират еврореалистите. Главният редактор на Euinside.eu засегна и въпроса за необходимата дълбока евроинтеграция и за противоречивата българска позиция по темата. Българският парламент, от една страна, подкрепя интеграцията, от друга страна изисква по-гъвкави правила.

На най- важният въпрос защо се стигна до Брекзит във Велкобритания, Андрей Ковачев отговори така:  "Вече десетилетие във Велкобритания пресата на Мърдок, торите и техните ръководители се налагаха срещу Европейския съюз. Европейският съюз не е безгрешен съюз, но ние често оставаме излъгани за състоянието му".

Според него всички в европарламента се надяват Обединеното кралство да остане в ЕС или поне да запази добрата си интеграционна политика, за да се избегнат големи загуби. 

Сред публиката беше зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин, който в края на дискусията заяви, че Европа се е отдалечила от въпросите за интеграцията и се е насочила към въпросите, свързани със създалото се напрежение на континента. За да има ефективно развитие, този процес трябва да се обърне.

Коментари бяха направени и върху резултатите от проучване на Марин Лесенски от май 2016 на тема "Бихте ли гласували за членство в ЕС?"

57% от анкетираните българи са "За" членство в Съюза, 24% са отговорили с "Не", а останалите 19% с "Не знам".