Започна анти-Brexit протестът в Лондон

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи "Бримейн" и "Обичаме Европа"

02.07.2016 | 15:46 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Twitter

Започна протестът в Лондон. Десетки хиляди излязоха по улиците на столицата в знак на протест срещу резултатите от референдума, чрез който беше решено Великобритания да напусне Европейския съюз, предаде BBC, цитирана от Фокус.

Демонстрантите, които се включиха в организираната в социалните мрежи инициатива "Марш за Европа", издигнаха плакати с надписи "Бримейн" и "Обичаме Европа".

Общо 52% от гражданите на Обединеното Кралство подкрепиха брекзита в референдума, проведен на 23 юни. Противниците им бяха 48%. 

Мнозинството от протестиращите са младежи. Някои от тях бяха увити в европейското знаме, а други развяваха плакати с надписи : "Аз съм с ЕС". Те скандираха "Какво искаме ние? Да останем в ЕС", потегляйки към политическия квартал на столицата Уестминстър на поход, обявен чрез социалните мрежи като "Поход за Европа". 

"Бях наистина шашнат сутринта след гласуването", каза един от демонстрантите, Натаниъл Самсън на 25 години, от северен Лондон. "Чувствам се изключително несигурен за моето бъдеще", добави той. "Дойдох на протеста, за да изразя недоволството си. Приемам резултата, но искаме да покажем, че няма да го приемем спокойно."

Над 60 на сто от жителите на Лондон гласуваха за оставане в ЕС на референдума миналия четвъртък, като най-младите гласоподаватели подкрепиха оставането почти единодушно, припомня Ройтерс. 

Демонстрантите потеглиха в почти 3-километрова колона от Хайд парк към парламента. Много от тях споделиха, че искат втори референдум, този път за оставане в ЕС.