В Лондон ще има протест заради излизането на Великобритания от ЕС

В Единбург работната сесия на шотландския парламент ще се открие в присъствието на кралица Елизабет Втора

02.07.2016 | 13:45 Редактор: Ирина Георгиева
В Лондон ще има протест заради излизането на Великобритания от ЕС

Днес в Лондон ще има масов протест, който ще изразява позицията против излизането на Великобритания от ЕС. В Единбург работната сесия на шотландския парламент ще се открие в присъствието на кралица Елизабет Втора, в момент, когато надделяват призивите за нов референдум за независимост от британската корона, пише БНР.

Следващото лято може да има референдум за независимостта на Шотландия от Великобритания, прогнозира Джон МакДоналд, който оглавява Шотландския глобален форум пред БНР. Според него, ЕС иска да включва максимално много държави и евентуалната независимост на Шотландия вероятно би и отворила вратите към еврочленство.

"Аз самият не съм експерт по Европейския съюз, но ми се струва, че той иска да има колкото се може повече страни - членки", поясни той.

Излизането на Великобритания от ЕС може да доведе и до увеличаване на вноските за останалите страни-членки. Това коментира директорът на престижния икономически институт "Брюгел" Гунтрам Волф за БНР.

"Великобритания внася доста голяма вноска в бюджета на Европейския съюз и излизането със сигурност ще доведе до намаляване на разходите от европейската хазна. Според мен до свиване на разходите със сигурност ще се стигне. Допускам обаче, че може да има и увеличаване на вноските за останалите страни", обясни той.

Единната валута във всички европейски страни няма да укрепи съюза, смята Волф.