ЕС ще излезе от кризата около Брекзит, смята Кристин Лагард

Директорът на МВФ смята, че отделянето на Обединеното Кралство от Общността ще даде на Европа повече свобода за реформи

04.07.2016 | 13:52 Редактор: Луиза Божинова
ЕС ще излезе от кризата около Брекзит, смята Кристин Лагард

Според клиентите на лондонската юридическа фирма, съгласно британската конституция, само парламентът на странат може да задейства процеса на излизане от Европейския съюз (ЕС) по силата на чл. 50 от Лисабонския договор. В отговор от пресслужбата на британското правителство заявяват, че "парламентът очевидно ще играе роля за това да се гарантира, че ще бъде намерен най-добрият път”.

Междувременно изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази оптимизъм, че Европейския съюз ще излезе от кризата около брекзита.

Финансистът смята, че отделянето на Обединеното Кралство от Общността ще даде на Европа повече свобода за реформи. Лагард допуска, че британският вот за напускане на ЕС ще предостави на европейските лидери по-голяма гъвкавост в продължаването на проекти, на които Лондон се е противопоставял.

На този фон британският финансов министър Джордж Осбърн заяви, че смята значително да намали данъка върху печалбата на компаниите, за да смекчи негативния ефект от решението на брекзит. С намаляването на данъчната тежест той смята да привлече инвестиции в страната.

Засега не е ясно в какви срокове ще бъдат въведени промените.