За и против енергийните напитки

68% от младежите и 18% от децата редовно консумират ободряващото питие

07.07.2016 | 19:00
За и против енергийните напитки

Подсладените и енергийните напитки, съдържащи кофеин не трябва да се продават като ободряващи и повишаващи концентрацията, защото това ще увеличи употребата на захар сред младежите, които са най-честите им потребители.

За това настояха евродепутатите в декларация, която настоява Европейската комисия да оттегли предложението си допусне те да се продават като "подобряващи концентрацията" и "стимулиращи мозъчната дейност".

Евродепутатите смятат, че подобни твърдения са неоснователни и заблуждават тийнейджърите, които са основните потребители на тези продукти. Според изследвания 68% от младежите и 18% от децата редовно консумират енергийни напитки. Всеки четвърти пие повече от 3 пъти дневно.

Депутатите искат ограниченията да важат както за опаковките на напитките, така и за рекламите, с които те се продават.

Европейските социалисти, които са инициатори на ограниченията, твърдят, че те не са против кафето и енергийните напитки да се пият от възрастни, но искат да не позволят на "компаниите да печелят от твърдения, които не са подходящи за малки деца“.

"Подрастващите са най-голямата група потребители на енергийни напитки и твърденията за техните качества, които производителите искат да въведат, са, че кофеинът увеличава концентрацията и позволява фокусирането. Това, което те не казват обаче, е, че тези напитки имат високо съдържание на захар“, каза депутатката от социалистите Кристел Шалдемозе.

Един кен от 250 мл енергийна напитка може да съдържа до 27 г захар и 80 мг кофеин. Според депутатите такива концентрации обясняват оплакванията на потребителите за главоболие, безсъние и поведенчески проблеми у децата и тийнейджърите, които ги консумират редовно.

Европейският парламент призова и правителствата на страните членки да обмислят въвеждането на ограничения за рекламиране и продажба на напитки с високо съдържание на кофеин или на храни, в които е добавен кофеин, на деца и младежи. В момента производителите са се съгласили доброволно само да не се продават енергийни напитки на деца под 12 г.

Искането за ограничения успя да събере достатъчно гласове в парламента и сега Европейската комисия ще трябва да реши дали да оттегли предложението си, или да допусне исканията на производителите за положителните здравни ефекти от пиенето им. Ако тя прецени да не уважи волята на парламента, регламентът ще влезе в сила незабавно, ако бъде одобрен от здравните министри на ЕС.

Четете още новини в Dnes.bg