Много жега, много ток

Експортът на електричество минала година показваше по-добри числа

07.07.2016 | 18:40
Много жега, много ток

Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), показва, че жегите са утроили износа на ток от България.  Преди затоплянето на времето експортът на електричество беше около 200-300 мегавата, докато сега е стигнал 800-900 мегавата.

"Имаше няколко поредни дни, в които износът беше дори 1200 мегавата, но след това отново спадна до по-ниските си нива", обясни  Митю Христозов от Централното диспечерско управление към ЕСО. 

Високите стойности са резултат от голямата консумация от началото на сезона на Гърция и Турция.

Христозов припомни, че миналото лято по това време износът е бил 1700-1800 мегавата, като на моменти дори е стигал 2000 мегавата. И през пролетта, и сега причината за ниския износ е сривът на цените на електричеството в цяла Европа.

За сметка на това вътрешното потребление почти не е мръднало в сравнение с пролетта, както и спрямо миналото лято. Вчера са отчетени под 4200 мегавата. АЕЦ "Козлодуй“ работеше с близка до номиналната си мощност, като осигурява над 38% от потреблението. Фотоволтаиците и вятърните паркове пък даваха около 18 на сто от цялата енергия. Заедно с малките вецове те генерираха колкото въглищните тецове. 

Според данните на ЕСО за първите шест месеца износът е паднал с близо 51% на годишна база. Намаление с близо 13 на сто се отчита и при производството на ток. Като количество генерацията възлиза на малко над 22 млрд. киловатчаса при потребление от 19,4 млрд. киловатчаса. Самата консумация също е паднала с малко над 2%. При производството най-голям е спадът при големите вецове, собственост основно на НЕК – с 30 на сто.

Следват ги базовите централи, като АЕЦ „Козлодуй“ и тецовте с 9,6% спад, а при ВЕИ-тата той е малко на 9% за тези, вързани към мрежата високо напрежение и 2,7% - към средното напрежение.

/"Монитор"/