България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Енергийният експерт Ст. Гамизов за Румен Петков: Той каза три 100-процентови лъжи

Toshiba е разработила технология, която да направи старото оборудване в V и VI блок на АЕЦ Козлодуй по-ефективно и това вбесява Петков и АБВ

07.06.2016 | 11:00 Редактор: Ирина Георгиева
Енергийният експерт Ст. Гамизов за Румен Петков: Той каза три 100-процентови лъжи

Преди дни АБВ и Движение "Гергьовден" заявиха, че ще сезират ЕК за нарушения в сектор "Енергетика" заради посещението на делегация от енергийното министерство в Япония. 

"Това беше обичайна енергийна среща в Япония. Тя се случва на 2-3 месеца и се ходи с всякакви клиенти в Япония. Toshiba е основният технологичен играч в България от може би 40 години. Само, ако си погледнете лампите в студиото, може би 35% от електричеството в тях идва от технология, която е произведена от Toshiba", посочи енергийният експерт Стефан Гамизов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Има три 100-процентови лъжи, които Румен Петков каза, каза Гамизов. По думите му първата е, че нещо се случва извън залпма в "Марица Изток 2".

"В "Марица Изток 2" се случва нещо, свързано с нас 100% в закона. Казва се така нареченият "Втори блок". Той е последният останал немодернизиран, по-точно казано несменен. "Марица Изток 2" беше една рухнала централа, която за последните 12 години  беше напълно модернизирана и от неефективната централа в Източна Европа се превърна в най-ефективната стара централа, благодарение на технологията на Toshiba", обясни експертът.

В "Марица Изток 2" са останали осем блока, от които един не е модернизиран, добави той. По думите му "причината за това е упоритата съпротива на едно странно лоби, което се опитва да брани тази опасна, дълбоко неефективна и нанасяща вреди на предприятието машина". 

"Значи това е една стара руска турбина, която е купена през 2001 г. Тя е свалена, експериментален модел, нестандартен, с тежки технически характеристики, но вибрира много тежко в определени моменти - опасна е за здравето на хората. Тази машина нанася загуби от около 17 млн. лева на предприятието на година. Разбира се тези загуби носят печалби за някои странни хора, свързани с руското лоби в България. Защото при всяка авария, а тя се е разваляла 17 пъти, ремонтът струва милиони пъти. Например пък една парна турбина не би трябвало да се разваля", разкри Гамизов.

Втората лъжа, по думите на Гамизов е за ПАВЕЦ Чаира, където ситуацията е съвсем гротескна. "Той е построен от Toshiba и трябва да бъде върнат към истински живот. Няма кой да го направи освен оригиналният производител, а финансиращата европейска банка даде още преди 6 месеца разрешение за преки преговори, според процедура институционална на банката", коментира още експертът.

"Съвсем случайно видях Петков да излиза от офиса на една небезизвестна фирма, партньор на Атомстройекспорт в България. Бях учуден, че един политик си позволява такива отношения", отбеляза още той.

Най-интересна обаче е ситуацията в Козлодуй, смята Гамизов. По думите му там от 5 години Toshiba инвестира от добра воля, а не някой да й плаща, "защото стигнахме до извода, че рано или късно българската енергетика ще липсват много пари - сега липсват около 4 млрд., а скоро ще липсват 6 млрд. - говоря само за НЕК".

"За последните 5 години в Toshiba се разработва уникална технология - техническо решение за конвенционален остров на V и VI Блок, за да може съществуващото старо оборудване да стане драматично по-ефективно и в оставащото си съществуване да може АЕЦ Козлодуй да придобие между 2 и 3 млрд. евро от ефективност, тоест от нищо", обясни още експертът.

Според него това вбесява много както Петков, "който е дълбоко свързан с Русия", така и АБВ.

"Преди 2 дена видях, че се очаква Русия да спечели и Атомстройексперт арбитражното дело за Белене. Говорят се някакви цифри между 300 млн. и 1 млрд. Сега какво искат те - българската енергетика да бъде неефективна и да няма допълнителни приходи. Всъщност тези около 2 или 3 млрд. в ядрената индустрия да не влязат никога. Това е типично руската линия на поведение. Желанието е ядрената енергетика в България да се срути, ако може АЕЦ Козлодуй да фалира, което е на път да го направи. След което диктуването на условията ще бъде съвсем различно. Този проект, за който аз говоря в Козлодуй, ако някога бъде осъществен, естествено по българския закон, би направило България много силна в ядрения спор с Русия. Изключително силна. Ние сме готови с техническия проект и заради това е цялата истерия", подчерта той.

АЕЦ Козлодуй се определя с човек, свързан с АБВ и това е г-н Коен, отбеляза още Гамизов. По думите му крайната цел на цялата тази истерия е заграбването на свръх скъпите хидроенергийни мощности на НЕК. Тя има хидроенергийни мощности на стойност между  5 и 7 млрд. евро.