Два пъти референдум по един и същи въпрос? Крайно нелогично!

Президентът Росен Плевнелиев притеснен от днешния дебат в Народното събрание

12.05.2016 | 15:37 Редактор: Луиза Божинова
Два пъти референдум по един и същи въпрос? Крайно нелогично!

Крайно неразбираемо и нелогично е да провеждаме два пъти референдум по един и същ въпрос в рамките на една година. Това не помага на пряката демокрация в България, настоя от Шумен президентът Росен Плевнелиев. 

"За мен е крайно нелогично, как така с лека ръка Народното събрание взема това решение. Аз като държавен глава също ще взема своето отговорно решение по този въпрос и ще направя изявление какви ще бъдат моите действия", посочи държавният глава.

Плевнелиев не скри своето притеснение от днешния дебат в Народното събрание. 

"След като преди година направихме общонароден дебат, организирахме референдум, събрахме 680 000 подписа на български граждани, президентът на два пъти сезира Народното събрание за референдум по въпросите на електронното гласуване. Проведе се успешен референдум, с масовото участие на българските граждани и днес Народното събрание допусна още веднъж да се зададе въпросът и за електронното гласуване, колко пъти трябва да питаме българският народ по един и същ въпрос", коментира той. 

Президентът допълни, че днешното решение на Народното събрание оставя много въпросителни, след като депутатите по-рано решиха референдумът, предложен от шоумена Слави Трифонов, да се проведе едновременно с президентските избори през октомври. 

"Въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителната демокрация, и в тяхната комбинация, и сътрудничество да обогатим българската демокрация или ще извадим най- лошото, за мен има много въпроси от това, което се случи днес в НС, ще мислим много в президентската институция”, заяви Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус". 

Относно ветото, ще чуя и анализирам много точно аргументите на народните представители, заяви Плевнелиев. Според него ветото е позитивно и градивно и е начин в Народното събрание да се проведе по смислен дебат за това как да се помогне на българските граждани да упражнят правото си на глас. 

"Няма как да се съглася, когато се хвърлят аргументи в публичното пространство, дори и без съответната фактологическа обосновка. Някои националистически партии твърдят, че помагат за гласуването на българите в чужбина, но реалното действие и резултат е по-скоро в обратната посока. Твърдят, че защитават интересите на българите в западните покрайнини, на българите в Молдова, но с действията си правят точно обратното", посочи той. 

По думите му към момента единственото, което те постигат е да ограничат вота на българите в Западните покрайнини, в Украйна и в Молдова. 

"Питам, в Молдова има ли градове с над 1 млн. жители? Няма. Как ще гласуват българските граждани? Как ще ги облекчим и как ще ги улесним?", попита държавният глава. 

Припомняме ви, че в събота стана ясно, че Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс, които ограничават избирателните права на българите в чужбина. Според държавния глава това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Днес той призова народните представители да се отнесат сериозно и да дадат решение. 

Плевнелиев посочи, че за него е важен не просто самият акт, дали ще има или няма да има вето, а аргументите. 

"Искам да чуя как те в Народното събрание искат да помогнат на българите в Молдова, на българите в Западните покрайнини и на българите по целия свят да гласуват облекчено, да им помогнат, а не да ги ограничават, да ги подкрепят, а не да им пречат. Очаквам такъв дебат. Надявам се на такъв дебат", каза президентът.