Патриотите искат ветото на президента да бъде отхвърлено

Продължаваме да работим на ниво експерти, добави Бойко Борисов

10.05.2016 | 13:20 Редактор: Ирина Георгиева
Патриотите искат ветото на президента да бъде отхвърлено

Патриотичният фронт (ПФ) не е склонен да гласува приемането на ветото и остава на позицията, че трябва да бъде отхвърлено. Това заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов след срещата на парламентарно представените партии, подкрепящи правителството с премиера Бойко Борисов, на която бе обсъждано наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху новите изборни правила, отнасящи се до разкриване на избирателни секции в чужбина.

"Но от друга страна чухме доста разумни предложения от колегите от ГЕРБ и РБ, които сме склонни да обсъдим и в бъдеще да влезем в нова законодателна инициатива. Тези разговори бяха изключително необходими с оглед на разнопосочните тенденции като реакция след скороприетия Изборен кодекс. В този няколкочасов разговор се опитахме да обсъдим реакции и към този етап нашите позиции", посочи Валери Симеонов.

Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които до сега е имало в изборния процес, не само в България, но и в чужбина. Това каза от своя страна премиерът Бойко Борисов. По думите му патриотите продължават да настояват да имат гаранции, "за което сме и ние, за максимална прозрачност и чистота на изборите".

"В същото време ограничаването на конституционните права на българските граждани, вследствие на някои от промените в кодекса, са нещо, за което ние сме гарант и настояваме да бъде прието. Надявам се, че подкрепата за правителството, след като продължим в следващите дни да работим на ниво експерти в комисията, да бъдат така подготвени, че да гарантираме това на всички български граждани в чужбина и в същото време основателните страхове, които е имало до сега, да бъдат прекратени", добави министър-председателят.

Същевременно реформаторите обявиха, че са удовлетворени от дискусията. По думите на Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок, консултациите продължават и има добри предложения.

Аргументите на ПФ винаги са били насочени към това не да се ограничават правата на българите, а да се гарантира тяхната сигурност, отбеляза и Красимир Каракачанов. И той е мнение, че ветото на държавния глава трябва да се отхвърли и потвърди, че разговорите продължават.