Президентът наложи вето върху Изборния кодекс

Държавният глава връща за преразглеждане текстовете, ограничаващи избирателните права на българите в чужбина

07.05.2016 | 11:46 Редактор: Луиза Божинова
Президентът наложи вето върху Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс, които ограничават избирателните права на българите в чужбина. Според държавния глава това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Според Плевнелиев Изборният кодекс следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина, но не и ако са за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина.

Според държавния глава опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение.

"Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители", пише в съобщението.

Държавният глава се обяви за въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Според него е нужно българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях.

Така Плевнелиев връща текста зо повторно четене, тъй като с този се създават взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики.

Указът на президента и мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на посочените разпоредби от ИК ще бъдат изпратени в парламента.