Решиха: Прекрояват прекроения Изборен кодекс

Управляващите ще коригират изискването българите в чужбина да гласуват само в посолства и консулства

26.04.2016 | 12:21 Редактор: Тодор Петров
Решиха: Прекрояват прекроения Изборен кодекс

Лидерите на партиите във властта прекроиха частично прекроените вече изборни правила на среща, свикана от премиера Бойко Борисов в парламента. И след тях обаче задължителното гласуване остава.  

Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Цветан Цветанов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов потвърдиха приетото от депутатите изменение в Изборния кодекс, че гласуването става задължително.

Решението им идва ден след като самият Борисов обяви, че е против задължителното гласуване и остави вратичка, че то може да отпадне.  

Депутатите все пак ще направят ревизия, с която ще намалят още повече санкциите за негласувалите. Досега те щяха да се наказват с изваждане от избирателните списъци. Днес партиите се разбраха махането от списъците да става след две поредни негласувания в един вид национални избори. Например - след като не отидете до урните на президентския вот през октомври, както и на следващия след пет години.  

След разговорите партийните лидери обясниха, че всяка формация е направила отстъпки в името на общото разбирателство, пише Dnes.bg.

Така например РБ и АБВ извоюваха да отпадне забраната за формиране на местни коалиции за кметските избори. Предизборната кампания ще може да е 21 или 30 дни по желание на отделните партии. 

Лидерите ще коригират и изискването българите в чужбина да гласуват само в посолствата и консулствата. 

Предложението бе внесено от ПФ, но РБ се възпротивиха. Двете партии продължават преговорите, но се очертава решение, с което да се разреши да се отварят до 50 секции в някои държава по преценка на Министерски съвет.  

Депутатите ще увеличат и секциите за машинно гласуване. По настояване на РБ в Изборния кодекс  ще бъде записано, че ще има машинно гласуване в над, а не под 500 секции. По искане на Борисов започва да се търси начин и за машинно преброяване.  

Управляващите решиха да направят поправка и на поправката за референдумите. Миналата седмица парламентът реши да не се насрочва допитване с други избори. Сега лидерите се разбраха, че референдумът вече ще се свиква само от президента, а не от парламента, както досега. И държавният глава ще решава кога да се проведе допитването - с близки избори или не.