България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Маргарита Златарева: Измененията в Изборния кодекс нямат правно обяснение

Бившият конституционен съдия заяви, че подкрепя ветото на президента

11.05.2016 | 11:15 Редактор: Мария Аладжова
Маргарита Златарева: Измененията в Изборния кодекс нямат правно обяснение

Какво е естеството на приетите промени в Изборния кодекс и какви ще бъдат резултатите? На тази тема в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR говори Маргарита Златарева, бивш конституционен съдия.

"Гласуването на българските граждани извън страната е политическо решение, дали да гласуват или не е въпрос на решение на управляващите. Това не е типична характеристика на изборния процес в много от държавите от континенталната правна система, където няма правила, с които да се образуват секции извън страната за техни граждани. Така или иначе нашето законодателство е възприело този принцип и Изборния кодекс, който действа в момента е изключително либерален и лежерен по отношение на създаването на секции извън страната", обясни Златарева.

"Но това, което се направи с изменението на Изборния кодекс да променят правния режим за образуване на секции в ЕС за разлика от правния режим за държави извън ЕС, няма никакво правно обяснение", подчерта тя.

По думите ѝ изборният процес в България се осъществява на принципа на изключително тромава система и струва на държавата много пари. За пример тя посочи, че за всяка избирателна комисия в чужбина трябва да има поне по един командирован чиновник на МВнР.

Златарева заяви, че подкрепя ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Изборния кодекс, "защото не може да има различни правила за гласуване в различни държави".

Целият разговор - във видеото!